[Inne] Czy to zużyte sprzęgło?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Fajnie, że się ruszyło.
    Dziś kończy się tydzień, w którym autko miałem odebrać a tego nie ma nawet w Poznaniu...
    Ciekawe, czy w ogóle już jest.

Dziś dostałem ofertę na autko od ręki
    1.6, optimum, metalik,swing, alarm, jumbo i koło zapas. za równe 58tyś po rabacie.
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Temat dotyczy mojej Tojtojki. Sprzęgło sterowane hydraulicznie. Benzynka z momentem maksymalnym uzyskiwanym przy około 4.000obr.
    W niedzielę przy temperaturze -10 miałem taką sytuację, że podczas jazdy z obrotami 2.000-3.000obr/min na 4, 5 i czasem na 3-cim biegu podczas dodawania "gazu do deski" sprzęgło się ślizgało (tzn. wzrastało obroty i po chwili się "wyrównywały" i auto przyśpieszało płynnie). Powyżej 3.000obr i poniżej 2.000obr takich objawów nie było. Ale wczoraj i dzis w temperaturze 0stC sprzęgło działało prawidłowo - tzn. żadnego ślizgania. Mam więc sprzęgło do wymiany, czy moze coś innego jest problemem?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Może też być kwestia wysprzęglika. Miałem tak u siebie. Wymieniłem cały kpl z kołem dwumasowym a zostawiłem "stary" ( 90kkm ) wysprzęglik. Po ok. 1000 km sprzęgło znów dostało uślizgów i po natychmiastowej wymianie wysprzęglika do tej pory ( 130 kkm ) nie ma problemu. Nie wiem jak jest w toyce, w BXE to jest oddzielny element na zewnątrz skrzyni, który można wymienić spokojnie samemu, koszt ok. 200 pln. Ale np. już w BKD jest zespolony z łożyskiem wyciskowym, więc do diagnozy i tak trzeba ściągać skrzynie czyli sprzęgło też jest wtedy na wierzchu i wszystko ładnie widać ( ale samemu już nie zrobisz ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

A czy wiek płynu moze mieć znaczenie dla działania sprzęgła? Niby auto serwisowane w ASO i wszystkie wymiany zgodnie z harmonogramem, ale kto wie?
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, raczej bym sie nie łudził. skrzynia do wyjęcia
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

Pracuję...